PROJE TANITIMI
Yapılan bölge analizlerinde görüldüğü gibi, Osmaniye’de demir çelik sanayinden sonra ikinci büyük sektör tekstildir. Proje paydaşı olan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde hali hazırda faaliyet gösteren 16 tekstil firması bulunmaktadır. Proje, mesleki ve teknik okullardan mezun olan; ancak istihdam, eğitim ve öğretimde olmayan gençlerin becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Projeye konu meslek pozisyonları tekstil ve giyim sektörlerinde istihdam edilebilecek; sektörün ihtiyacı olan, iplik makinası operatörü, flayer makinası operatörü, boya makinası operatörü, dikiş makinası operatörüdür. Bu mesleki pozisyonlar, İŞKUR İşgücü Piyasası Raporu tarafından da belgelenen; Osmaniye, Adana, Mersin, Kahramanmaraş (Çukurova) bölgesinin ihtiyaçlarına dayanmaktadır.
PROJE HEDEFLERİ VE SONUÇLAR
Genel Amaç
NEET’lerin İşgücüne Katılımını Artırmak
Özel Amaç
NEET’lerin iş aramasını artırmak
NEET’leri istihdam için hazırlamak
Proje, uzun vadede genç NEET’lerin işgücüne katılımını artırmayı hedeflemektedir.
Projeye katılan her katılımcı (kursiyer)
- eğitim alacak
- Staj imkanından Faydalanacak
- Meslek Edinimi ile alakalı Rehberlik alacak
- Meslek ediniminde referans kazanacak.
Eğitim sürecinde kursiyerlere eğitime katıldıkları her gün için 10 euro ödenek alacaklar. Katılımcılar, staj dönemlerinde de ödenekten faydalanacak olup, işe başladıklarında 200 euro ek ödenek alabilecekler. Proje genelinde bir kursiyerin yaklaşık katkısı 1000 euroya yakın olacak.
Proje Referans Numarası: EuropeAid/168241/ID/ ACT/TR/321
Tekstil Sektöründe NEET’lerin İşgücüne Katılımı
NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA OLAN GENÇLER İÇİN İŞGÜCÜ PİYASASINI DESTEKLEME HİBE PROGRAMI (NEET PRO)
Proje uzun vadede genç NEET’lerin işgücüne katılımını artırmayı hedefliyor. Bu da proje faaliyetlerinin Osmaniye ve Türkiye’de çalışan ve iş arayan insan sayısına katkı sağlayacağı anlamına geliyor.
Bu genel hedefe ulaşmak için, proje 12 aylık süre içinde genç NEET’lere ulaşacak ve onların tekstil ve hazır giyim sektöründe iş fırsatları ve kariyer konusunda farkındalıklarını artıracaktır.
Artan farkındalık, en az 1000 genç NEET’in İŞKUR gibi kuruluşlarda iş arama faaliyetlerine katılmasını sağlayacaktır. Proje ayrıca eğitimler, stajlar ve iş arama faaliyetleri yoluyla becerilerini artırmak için 150 NEET seçecek.
Beceri geliştirme süreci sonucunda istihdam edilebilirlikleri artacaktır. Bu eğitimler eylem sonrasında bu kişilerin istihdam edilmesini sağlayacaktır.
Table 1: Projenin Sonuçları ve Çıktıları |
|
Sonuçlar | Çıktılar |
Sonuç 1: NEET’lerin iş aramalarında artış | Çıktı 1.1. NEET’lere ilişkin artan farkındalık (1000) |
Sonuç 2: NEET’lerin istihdama hazırlıklılığının artması | Çıktı 2.1. NEET’lerin artan becerileri (150) |
Hedef Gruplar, Nihai Faydalanıcılar, Paydaşlar
Hedef Grupların ve Nihai Faydalanıcıların Tanımı
Ana hedef grup, eğitim ve öğrenim görmeyen işsiz gençleri içermektedir. Hedef kitlenin yaşları 18 ve 29’dur. Meslek lisesi ve lise mezunudurlar. Proje en az 1000 NEET’in farkındalığını artıracak ve 150 NEET’in beceri geliştirme sürecine katılmasını sağlayacak. Seçim Kriterleri: Katılımcıların yarısı kadın olacaktır. Katılımcıların tamamı ekonomik açıdan dezavantajlı kişilerden olacaktır.
Hedef Grupların ve Nihai Faydalanıcıların Tanımı
Gençlerin sosyal ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için işgücüne katılmaları gerekmektedir. Ancak farkındalık ve/veya beceri eksiklikleri yetersizdir. Bu nedenle işgücüne katılım ve teknik becerilere ilişkin farkındalıklarının artırılması gerekmektedir. Yakın geleceğin işçileri olarak bu insanların fabrika ortamında haklarını ve iş sağlığı ve güvenliğini öğrenmeleri gerekiyor.
Beklenen İyileştirmeler
Toplantılar, dijital kampanya, bilgi teknolojisi araçları gibi farkındalık artırıcı faaliyetlerle yerel NEET’lerin İŞKUR’a kaydolarak işgücüne katılmaları teşvik edilecektir. Proje, hedef grubun kapasitesini artırmak amacıyla dört meslek alanının her birinde mesleki eğitimler ve ilgili stajlar sağlayacak. Nihai yararlanıcılar olarak genç NEET’ler, dijital NEET platformu ve yaygınlaştırma faaliyetleri aracılığıyla gerekli bilgi ve motivasyona ulaşacak. Üniversiteler, ortaöğretim mezunlarına yönelik yaygın eğitimlerini geliştirecek model eğitime sahip olacak. Bunlardan biri olan OKAU, tekstil ve hazır giyim sektörüne yönelik eğitimler verecek.
Hedef Grupların ve Eş Başvuru Sahiplerinin Teknik ve Yönetim Kapasitesi
Eylemin eş-başvuru sahibi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, NEET’lere erişmek ve onları iplik makinesi operatörleri, flayer makinesi operatörleri, boyama makinesi operatörleri, dikiş makinesi operatörleri olarak hazırlamak için gerekli teknik, ağ oluşturma ve yönetim kapasitesine sahip altı güçlü ortak bulunmaktadır. İlk iki ortak olan OSTSO ve OİZON sektördeki en kritik iki ortaktır. Birincisi ticaret ve sanayi odası, ikincisi ise ilin en büyük organize sanayi bölgesidir.
Paydaşlar
Kilit paydaş grubu 18 ila 29 yaş arasındaki NEET’lerdir. Diğer paydaşlar arasında üniversiteler (OKAU gibi), tekstil, giyim sektörlerinde faaliyet gösteren özel firmalar (BİTEKS, BULUT, JNR, BEYTEKS gibi), organize sanayi bölgeleri (OİZON gibi) bulunmaktadır. odalar (OSTSO gibi), sosyal politika ve/veya gençliğin geliştirilmesi veya işveren temsili konularında çalışan STK’lar, İŞKUR gibi gençlik, sosyal politika ve çalışma alanındaki kamu otoriteleri ve Bakanlıkların ilgili yerel birimleri. Proje ekiplerinin İŞKUR Osmaniye departmanı ile koordinasyonu özellikle NEET’lere erişim ve iş arama faaliyetlerinin sağlanması açısından kritik öneme sahip olacaktır.
Proje Hakkında Haberler
Proje 321 2 Nolu toplantı Hakkında
Cursus in id ut congue commodo. Arcu nullam nibh elit elementum dictumst ultricies turpis cras. Mattis elementum.
Web Semineri Toplantımız Hakkında
Cursus in id ut congue commodo. Arcu nullam nibh elit elementum dictumst ultricies turpis cras. Mattis elementum.
Açılış Toplantısı
Cursus in id ut congue commodo. Arcu nullam nibh elit elementum dictumst ultricies turpis cras. Mattis elementum.
Gençler İstihdam Ediliyor.
Cursus in id ut congue commodo. Arcu nullam nibh elit elementum dictumst ultricies turpis cras. Mattis elementum.